ОУ “Петко Рачов Славейков” Ямбол

Искам да зная, да мога, да бъда!

Представителни изяви на групите 2016/2017 учебна година

Група “За да има утре – превенция на зависимости” с Ръководител Валентин Бакалов

Публична изява на тема „Уникалност. Таланти.“ по проект „Твоя час“ се състоя в ОУ “П .Р. Славейков“ на 23.03.2017г. Бяха поканени учители, родители и съученици да присъстват. Начина на протичане на изявата беше под формата на дискусия с децата. Те представиха на гостите какво е уникалност и разговаряха помежду си какво предствлява таланта. Посланието, което имаше темата за уникалност и таланти е: Когато човек осъзнава своите специални качества той има по-висока самооценка. Не само актьорите и  музикантите имат творчески заложби – ние също. Всеки един от нас има талант.

DSC00005 DSC00007

Група ”Млад конструктор” с Ръководител Райчо Райков

Публична изява на тема „Работа с конструктор-механична ножовка“ по проект „Твоя час“ се състоя в ОУ“П.Р.Славейков“ на 30.03.2017г. Бяха поканени учители, родители и съученици да присъстват. Начина на протичане на изявата беше под формата на практическо занятие. Те представиха на гостите как се работи с механична ножовка – какво представлява, за какво се използва и безопасна работа. Посланието, което имаше темата е: създаване на навици за работа с нея.

DSCN0809 DSCN0811

Група ”Велосипедът – най-популярното превозно средство на планетата с Ръководител Георги Георгиев

Публична изява на тема „Умения за устойчиво поведение през препятствия“ по проект „Твоя час“ се състоя в ОУ“П.Р.Славейков“ на 04.04.2017г. Бяха поканени учители, родители и съученици да присъстват. Начина на протичане на изявата беше под формата на практическо занятие. Децата представиха на гостите какво е да управляваш велосипеда през препятствия и въпреки всичко да запазваш самообладание и устойчивост.

IMAG0302 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Група “Занимателен български език” с ръководител Живка Василева

На 21.04.2017 г. в стая № 306 се проведе представителна изява на  група с обучителни затруднения по български език, с ръководител  г-жа Живка Василева. Целта на представителната изява бе да покаже постигнатите знания и умения на учениците от 6“Г“клас. Те представиха презентация , включваща задачи и упражнения, свързани с книжовните норми в българския език , както и презентации, посветени на български писатели и поети, които се изучават в часовете по литература -Христо Ботев, Иван Вазов, Елин Пелин.

1 2 3 4

Група “Велосипедът – най-популярното превозно средство на планетата” с ръководител: Георги Георгиев

Публична изява на тема „Състезание между участниците през различни препятствия, завои и осморки на определена за целта подготвена площадка.“ по проект „Твоя час“ се състоя в ОУ“П.Р.Славейков“ на 18.05.2017г. Бяха поканени учители, родители и съученици да присъстват. Начина на протичане на изявата беше под формата на практическо занятие. Децата представиха на гостите какво е да управляваш велосипеда през препятствия и въпреки всичко да запазваш самообладание и устойчивост.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Група ”Млад конструктор” с Ръководител Райчо Райков

Публична изява на тема „Боядисване и поливане на дръвчетата в училищния двор“ по проект „Твоя час“ се състоя в ОУ“П.Р.Славейков“ на 18.05.2017г. Бяха поканени учители, родители и съученици да присъстват. Начина на протичане на изявата беше под формата на практическо занятие. Те представиха на гостите какви трябва да са грижите за дръвчетата в началото на сезона. Посланието, което имаше темата е: създаване на навици за работа.

DSCN0815 DSCN0816

Група ”За да има утре – превенция на зависимости” с Ръководител Валентин Бакалов

Публична изява на тема „Приятелите са нещо специално“ по проект „Твоя час“ се състоя в ОУ“П.Р.Славейков“ на 18.05.2017г. Бяха поканени учители, родители и съученици да присъстват. Начина на протичане на изявата беше под формата на дискусия с децата. Те представиха на гостите и разговаряха помежду си какво според тях е приятелството. Посланието, което имаше темата е: Единственият начин да имаш приятели е да бъдеш приятел.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Група “Изкуство, природа, човек” с ръководител: Александър Александров

На 19.05.2017г. се проведе представителна изява на група ” Изкуства, природа, човек” . Участниците в клуба поканиха своите учители и родители да видят резултата от тяхната работа. Всяко дете представи рисунката, която смяташе, че отразява неговите съкровени търсения. Всички възприеха възторжено първото си участие в групова изложба.

IMGP7219 IMGP7390

Група “Математика за 8 клас” с ръководител: Николина Янева

На 31.05.2017 година се проведе заключително занятие на групата по математика  -  8 клас

Всеки ученик подготви задача от „Занимателна математика” от частите:

”Отломки от древността” – Ивайло, Йоанна, Гергана и Надежда

„Ученически тайни” – Антон, Лидия и Мариян

„Старо и ново от практиката” – Рая, Теодор и Димитър.

Участниците показаха на своите съученици, че сухата математика в час може да намира  приложение във всяка сфера от нашия живот и то по много забавен начин.

Както участниците, така и другите осмокласници, които присъстваха на изявата се убедиха в едно:

„Всяка задача, която съм решил, се превръща в правило, което по-късно ми помага при решаването на други задачи”.

DSC_0013 DSC_0016

Група “Изкуство, природа, човек” с ръководител: Александър Александров

На 26.05.2017г. се проведе заключителната представителна изява на клуба. Участниците поканиха своите учители и родители да видят резултата от тяхната работа. Всяко дете представи рисунката, която смяташе, че отразява неговите съкровени търсения. Всички се почувстваха удовлетворени в участието си  в изложбата.

IMGP7233 IMGP7415

Група “Математика за 5 клас” с ръководител: Габриела Каменова- Маринова

На 12.06.2017г.се проведе заключителното занятие на групата „Математика за 5 клас“по проекта „Твоят час“.Гости на групата бяха съученици и приятели на участниците от други класове.Учениците проведоха състезание със занимателни задачи и задаваха въпроси на публиката.Всички се увериха,че математиката не само развива мисленето,но може да бъде и забавна.

IMG_20170606_131529 IMG_20170606_131536 IMG_20170606_131600 IMG_20170606_131729

Група “Математика за 7 клас” с ръководител: Живка Костадинова

Днес, 8 юни, 2017г. се проведе математическо състезание „Еврика” – представителна публична изява на група Математика 7 клас по проект Твоят час” с ръководител Ж. Костадинова.

Седмокласниците с желание  показаха знанията, уменията и компетентностите си в областта на задължителната учебна програма по математика 7 клас. Чрез работата си убедиха всички, че имат напредък по предмета, изградена е мотивация за учене и интерес към математическите знания. Възпитани са нагласи за пълноценно оползотворяване на свободното време.

Учениците бяха разделени на два отбора: „Умко” и „Знайко”. Те упорито търсеха и се справяха с различни математически предизвикателства. Проявиха самостоятелност на мисленето, анализираха, отделяха правилно същественото от несъщественото и обобщаваха различни математически ситуации. Жури в състав: г – жа Г. Пенева – пом. директор и учениците Атанас Калев – 7б клас и Паруш Йорданов – 7в клас оценяваше решенията на задачите и определи победителите.

Всички участници получиха награди.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Група “Сръчковци” с ръководител: Георги Дичев

На 14.06.02017г. се проведе заключителната представителна изява. Учениците изработиха от картон и дървен материал триизмерен модел на възрожденска къща .Целта беше да се научат правилно да измерват, чертаят и изрязват разгъвки, от които после се получава триизмерен макет на различни геометрични фигури. Справиха се отлично.

snimka2 snimka3

Група “В царството на приказките” с ръководител:Дорина Братанова

Участниците в клуб „В царството на приказките” представиха настолна игра с приказни мотиви „Летящото килимче”, интерактивен постер „Залепи брадавица на Баба Яга” и изложба от илюстрации на приказки.

IMG_20170614_095004 IMG_20170614_095051

Група “Четене с разбиране” с ръководител:Соня Христова

Дейността на групата „четене с разбиране“ беше ползотворна. Учениците, чийто майчин език не е български, подобриха четивната си техника, обогатиха речниковия си запас от думи, научиха се да общуват по-свободно на български език. Запознаха се с творби на български и чужди писатели.

Представителната изява се проведе на 15.06.2017 година, гости на изявата бяха съученици на участниците от други класове и техни преподаватели. Учениците четоха откъси от произведения, които останалите разпознаваха. Разказаха за любимите си литературни герои, накрая всички заедно попълниха кръстословица, която съдържаше имена на автори, произведения и термини от българския език и литературата.

1 2

Група “Английски език за 6 клас” с ръководител:Бистра Парашкевова

Учебната дейност в групата бе насочена към постигането на поставените в началото на годината цели на обучението, а именно да се преодолеят пропуските в знанията на учениците и да се повиши мотивацията им за изучаване на езика, като в резултат на това се повишат и образователните постижения на учениците. В резултат на работата в края на годината участниците в проекта значително подобриха четивната си техника и по-успешно се справяха с упражненията за четене с разбиране. Имаха повече знания за основните граматични правила и умения за тяхното приложение. Учениците попълниха лексикалния запас от думи,предвидени за усвояване в пети и шести клас.
На представителната изява самостоятелно или по двойки учениците направиха табла с основните граматически правила и  групи думи, свързани с изучаваните теми, с които  не само показаха какво са научили, но и закачени на стените в стаята ще им бъдат полезни при преговора в началото на следващата учебна година.

20170602_130748 20170602_131057 20170602_131407

 

 Група “Малките в действие” с ръководител:Елена Камбурова

Представителна изява на  група „Малките в действие“

Учениците от  група „Малките в действие“ представиха изложба от изработени книжки, сувенири и  постери.С желание участваха в игрите,,Как печеля,за какво спестявам“, ,,Сладки,,О“понички“ и ,,Движението на парите“.Подготвиха и представиха сценка,,Денди Долар“.Работиха по проект,,Моят град през 2050година“.Заниманията протекоха интересно и забавно за учениците от клуба.

IMG_2879 IMG_2884 IMG_2886

 

Група “Дъга” с ръководител:Николай Господинов

Учениците от II „в“ клас през учебната 2016/2017 година бяха организирани в детска  формация „Дъга“ към проект на МОН „Твоят час“. Дейността разви  различни качества у децата като сръчност, наблюдателност, целеустременост към поставената задача, както и усет към естетиката.

Основната дейност беше насочена към изработване на предмети и украшения от различни материали: хартия, текстил, кожа, дърво. Учениците проявиха интерес и участваха активно със свои предложения и идеи, изпитаха удовлетворение от  изработените предмети.

Представителната изява се проведе на 15.06.2017 година . На нея бяха изработени  самолети  от хартия, които бяха подредени в изложба в двора на училището. Това предизвика голям интерес и  положителни емоции у всички по-малки и по-големи съученици на участниците.

IMG_20170614_095631 IMG_20170614_095945

 

Група “Живот сред природата” с ръководител:Катя Тодорова

Публичната изява бе проведена с цел популяризиране дейността на клуб ” Живот сред природата” / двигателна активност на децата, игри сред природата, продължителен престой на чист въздух /.
В училищния двор, на мястото за скоростно бягане, в 4 коридора бяха построени отборите. Участваха в 5 игри: ”Скачащият чувал”; ”Гореща топка”; ”Тунел”; 2 щафетни игри.
Бяха постигнати високи успехи. Първенците получиха награди и грамоти.
Събитието бе заснето от местните кабелни телевизии.
DSC06837
 
 
Група “Слушам, чета, играя” с ръководител:Пенка Петкова
На 14.06.2017г. се проведе представителна изява на клуб „ Слушам, чета, играя“. Бяха поканени родители. Изявата включваше разказ в стихотворна форма за това какво е приказката и къде е тя. По интересен и забавен начин децата се представиха.Пенка-снимка Представителна изява на група “Приказни съкровища” с ръководител: Мариана Илчева

       В трети «в» беше създадена група по интереси по проект Твоят час. Наименованието на групата е Приказни съкровища. Целите са подобряване на четивната техника, запознаване с начина на репетиране, обучаване в изработване на декори и реквизит.Избрахме съвременен вариант на приказка, която драматизирахме. Посетихме много културни институти в град Ямбол, за да се запознаем с тяхната работа.

На представителната изява показахме изработено от децата табло с приказни герои. Изиграхме нашата пиеса пред втори «б»  и  трети «б»  клас.

IMG_20170614_095317111111 (1)